Блогът на Мастъра

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтите си - Паулу Куелю, Алхимикът

Рачо Ковача вече е баш банкерът на Габрово

Символът на града ни - Рачо Ковача, вече е пременен и готов за майските празници и напомня, че от следващата седмица започват веселбите, чиято кулминация е карнавалното шествие.

Според единия от сценаристите на карнавала - д-р Тодор Шандурков, сега Рачо е баш банкеръ на Габрово и ще управлява банките от пиедестала си в реката. През миналата година той сечеше пари в монетния двор и явно е натрупал доста капитали за многото банки, с които изобилства центъра на Габрово.
Въпреки кризата, дори и в момента, по всяко освободено от търговец помещение веднага започват модерни преустройства за поредната банка. Може в един момент Габрово да се прочуе и със славата, че има най-много банки на главаот населението.
Иначе Слави Бонев и д-р Шандурков обещават около 2 хиляди участници в 25 картини на карнавалното шествие на 16-ти май.
Според тях кризата се отразява положително на габровският карнавал и всичко ще е на много по-стилно ниво. "Кризата ти дава възможност да направиш две противоположни неща - казва карнавалиста Слави Бонев - какво реално се прави по време на криза и какво не трябва да се прави. Така че темата "Няма криза?" е много благодатна за карнавалните идеи." Зрънце царевица на клечка е габровската рецепта за оцеляване в кризата на авторите на карнавалните шеги. Тази година пъстрото улично шоу започва в по-късен час заради работната събота - от 18 часа.
Най-голямата надежда на организаторите е този път повече габровци да станат съучастници в прочутият габровски карнавал, които единствен в България се родее с европейските. "Досега сме отчитали като слабост факта, че повечето габровци отиват на карнавала като зрители в театър" - каза вчера д-р Нели Савчева. Всъщност отдавна и сценаристи, и организатори, а и приятели, и гости от европейски карнавални градове се мъчат да накарат и публиката на карнавалното шествие да участва във веселието, да бъде по-разкрепостена, маскирана, и с карнавално настроение.
Този път от Общината са решили да помогнат съвсем конкретно на онези, които в последният момент ще поискат да станат част от карнавалната фиеста. На две места в центъра на града - до Априловската гимназия и до Глинените гърнета, ще има разпънати шатри, под които специалисти ще гримират габровци и гостите на града, за да придобият подходящ карнавален вид.
100 вести