Блогът на Мастъра

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтите си - Паулу Куелю, Алхимикът

Как да се държим при нежелана среща

Повечето хора не знаят какво да правят, когато се натъкнат на някого, когото не желаят да виждат. Случвало ли ти се е да излезеш сутринта в прекрасно настроение и изведнъж пред теб да изскочи някой, когото хич, ама хич не искаш да срещаш, и това да развали хубавата сутрин? Например бившата ти приятелка, която все още се забавлява, като всяка вечер с наслада забива игли във вуду кукла, представляваща твоята особа.

Когато срещаме хора, които не желаем да срещнем, поне в момента, често не знаем как да реагираме. И това е основата на проблема. Затова ето съветите за мъже за това как да се справяме при нежелана среща. Ето хората, които можеш да срещнеш, без това да те направи особено щастлив:

Приятеля, когото не си виждал от сто години.
Срещаш приятел, с когото не си се чувал и виждал от векове. Това често е неловка ситуация, защото може би има причина, поради която не сте се чували и споменът за нея е неприятен. А ако няма конкретна причина, и двамата се чувствате виновни, че не сте поддържали връзка.
Какво да направиш?
Най-добре е да си непринуден. Припомнете си доброто старо време, но без да навлизате много дълбоко. Попитай за някой общ приятел. Разменете си телефоните, за да може, ако имате желание, да се видите отново.

Бившата ти приятелка. А ти в момента си с настоящата.
Естествено тук много важно е как и защо сте се разделили, но като цяло една такава среща никога не е планирана или особено желана.
Какво да направиш?
Ако сте се разделили по неприятен и за двама ви начин - Кимни и, за да покажеш, че си я видял, и нищо повече. Така едновременно си учтив и спазваш дистанция. После е добре да обясниш на приятелката си, че това е била бившата, за да не научи от други хора, а и да не започне да се чуди защо си кимнал на някаква жена на улицата и по този повод да се помъчи сама да разбере, като ти чете sms-ите например.
Ако сте се разделили приятелски - Представи двете жени една на друга, без да обясняваш на приятелката си, че това е бившето ти гадже - това ще направи ситуацията конфузна. Настоящата си приятелка обаче трябва да представиш като такава, за да избегнеш въпроса на бившата Имаш ли си нова приятелка? или нещо подобно. После обясни на приятелката си коя е била тази жена. Най-важното в случая е да приключиш срещата бързо. Все пак това не е моментът да водиш дълги разговори с бившата си приятелка за миналото!

Шефа. Извън работата.
Такава среща е неловка, защото всеки от вас вижда малко отличния живот на другия, което може да не е много желателно.
Какво да направиш?
Не можеш да се направиш, че не си го забелязал, освен ако не си пийнал - тогава по-добре се омитай възможно най-бързо, все едно не си го видял! Ако обаче си си наред, поеми инициативата и поздрави пръв. И представи хората, с които си, на шефа. Нека разговорът бъде лек и не ангажиращ.

Родителите на приятелката ти. За пръв път.
В тази ситуация ти имаш една проста и ясна цел - да ги убедиш, че си достатъчно добър за дъщеря им. Вярно, това не става от първата среща, но можеш поне да поставиш основите.
Какво да направиш?
Ако си канен у тях, занеси подарък - бутилка вино, кутия бонбони, цветя... Ако сте излезли да хапнете навън, предложи да платиш сметката. Колкото до разговора, стреми се да научиш повече за тях, както и да им кажеш кои са нещата, които харесваш у дъщеря им. Също така не се притеснявай да отговаряш на въпроси за себе си и семейството си. Не е нужно да бъдеш подробен и да споменаваш неща, които не трябва да се споменават. Просто кажи най-важното - какво работиш, къде си учил...

в-к ДЕН